Aanvullend op de geclusterde woonvormen zoals hierboven gedefinieerd, zijn er ook nationale ambities uitgesproken over een specifieke vorm van geclusterde woonvormen, te weten de geclusterde verpleegzorgplekken. Deze categorie staat inmiddels bekend als “zorggeschikte woningen”. Deze woongelegenheden onderscheiden zich van de andere geclusterde woonvormen door de extra voorzieningen die zijn aangebracht. Door deze extra voorzieningen zijn deze woningen beter geschikt voor mensen met een beperking of voor het verlenen van zorg. 

 

Bij woningen die zorggeschikt zijn, kan het bijvoorbeeld gaan om bewoners die lijden aan dementie, waardoor er een behoefte bestaat aan extra aandacht voor het gebruik van (contrasterende) kleuren, herkenbaarheid van deuren, een veilige en activerende omgeving, en dergelijke. Bij geclusterde verpleegzorg is er veelal sprake van bewoners die in afnemende mate de eigen regie kunnen voeren en in toenemende mate zorg nodig hebben, met een intensief toezicht op de bewoners. 

 

Aanvullend op de criteria die gelden voor “geclusterde woonvormen” is bij zorggeschikte woningen ook nog sprake van een wooneenheid waarin één of meer bewoners zorg afneemt op basis van een Wlz-indicatie, in de vorm van Persoonsgebonden Budget (PBG), Volledig Pakket Thuis (VPT) of Modulair Pakket Thuis (MPT). 

 

Dat informatie over welke zorg een huurder ontvangt niet of niet zonder meer bekend is bij de verhuurder, is duidelijk. Het gaat echter om woongelegenheden die wel met het doel om zorg te kunnen ontvangen worden gebouwd of getransformeerd. Ook voor dit onderwerp geldt daarom dat u primair kijkt naar de fysieke kenmerken van de woningen en niet naar de kenmerken van (toekomstige) bewoners. Het gaat dus vooral om de bestemming en niet om de daadwerkelijke 

bewoning. Aanvullend op de definitie van geclusterde woonvormen, gaat het dan om de volgende criteria:

  • In nieuwbouwwoningen en getransformeerde gebouwen zijn de woonvorm en de wooneenheid rolstoeltoe- en doorgankelijk;
  • In gebouwen waarbij verbouwing of een kleine transformatie nodig is (<40.000 euro per woning) is de woonvorm rolstoelgeschikt en zijn de wooneenheden tenminste geschikt voor rollators;
  • De entree is minimaal 90 centimeter breed;
  • Alle deuren kunnen automatisch open;
  • Indien de zorggeschikte woningen niet op de begane grond zijn, dan zijn deze bereikbaar met een rolstoeltoegankelijke personenlift.

 

Zowel aankoop, als nieuwbouw, als transformatie, als tijdelijke woongelegenheden vallen onder toevoegingen.