In de tabel ‘uitsplitsing posten overige bedrijfslasten’ krijgt u bij de post inhuur/ resp. inleen van personeel ten onrechte een foutmelding indien u ook inhuurkosten heeft voor vastgoedontwikkeling, onderhoud en leefbaarheid. U kunt deze foutmelding negeren en de gegevens invullen conform de Excel-invulhulp (Sjabloon Aedes-benchmark).
Nadere toelichting:
Voor de Aedes-benchmark vragen wij u de overige bedrijfslasten, die onderdeel zijn van de onder de bedrijfslasten vallende functies (excl. leefbaarheid), nader te specificeren. Op de regel inhuur respectievelijk inleen van personeel dient u dus uitsluitend de inhuur/inleen van de functies verhuur en beheeractiviteiten, servicecontracten, verkoop vastgoedportefeuille en overige organisatiekosten in te vullen. In het portaal is een ‘onjuiste’ validatie ingebouwd welke stelt dat de post ‘Inhuur resp. inleen van personeel’ gelijk moet zijn aan de totale inhuur/inleen kosten volgens de tabel ‘personele lasten’. De fout is dat in deze laatste tabel ook de inhuur en inleenkosten van leefbaarheid, vastgoedontwikkeling en onderhoud zijn meegenomen. U kunt deze foutmelding negeren en de gegevens invullen conform de bovenstaande Excel-invulhulp.
Het is belangrijk dat u het juiste csv-bestand meestuurt als bijlage bij de Aedes-benchmark 2022. Dit is de gevalideerde definitieve versie van de Aedes-benchmark.
Wilt u controleren of u de juiste heeft? Dat kan door het csv-bestand weer te valideren. Ga naar ‘Valideren Aedes-benchmark’ en klik op de button 'Upload het CSV-bestand en download het XBRL-bestand'. Op het scherm ziet u een controlegetal (hash) dat moet overeenkomen met het controlegetal zoals opgenomen in uw Aedes-benchmark-rapportage.
Ja, de specificatie van onderhoudskosten naar vhe- of complexniveau is – net als voorgaande jaren - optioneel. Het is voor de kwaliteit van de Aedes-benchmark echter wel belangrijk dat zoveel mogelijk corporaties deze gegevens aanleveren. Indien u toch wenst om de onderhoudskosten op corporatieniveau (TI-niveau) wenst in te dienen dan hoeft u geen bijlage (onderhoudsreferentiebestand) te uploaden.
Ja, dat kan net als voorgaande jaren. Het format 'aanmaak csv' in het hulpsjabloon Aedes-benchmark is zodanig opgezet dat u uw gegevens zowel op eenheidsniveau als complexgewijs kunt aanleveren. In het geval van een complexgewijze aanlevering laat u de kolom eenheidscode leeg en vult u in de kolom F 'aantal woningen' een meervoud aan woningen in.
Nee, per boekjaar 2021 wordt geen gebruik meer gemaakt van ruisfactoren. Sinds het begin van de Aedes-benchmark is voor de onderlinge vergelijkbaarheid gebruik gemaakt van ruisfactoren. Het aantal beschikbare en gebruikte ruisfactoren is de laatste jaren sterk afgebouwd. Dit kon doordat de verslaggevingsregels voor beter vergelijkbare basisinformatie zorgden. Dit jaar is de methodiek van ruisfactoren afgeschaft en is de laatste stap gezet naar een Aedes-benchmark die volledig is gebaseerd op de basisadministratie en aansluit bij de dVi.
Nee, de dVI2021 gegevens worden niet automatisch overgenomen in het rapportageformulier van de Aedes-benchmark. Het gaat echter maar om enkele posten (o.a. onderhoudslasten). De overige gegevens van de dVi2021 gaan direct naar Aedes voor analyse. In het hulpsjabloon Aedes-benchmark kunt met behulp van enkele tabbladen zelf uw dVi2021 gegevens invoeren en alvast een terugkoppeling krijgen van bijvoorbeeld de GBNB.
Indien uw corporatie leningen heeft geruild met volkshuisvestelijke bijdragen heeft verricht in 2021, heb je verschil tussen de nominale- en marktwaarde van de lening(en) in de jaarrekening 2021 als last onder de Overige Organisatiekosten verwerkt. De Overige Organisatiekosten worden in de Aedes-benchmark meegenomen in de beïnvloedbare bedrijfslasten (GBNB), dus als beïnvloedbare post. Aedes gaat de beïnvloedbare bedrijfslasten corrigeren voor de volkshuisvestelijke bijdrage, deze zullen als niet beïnvloedbaar worden aangemerkt. De volkshuisvestelijke bijdragen, waaronder Vestia-lening, dient u te verantwoorden op de post ‘andere lasten’ in de tabel ‘overige bedrijfslasten’. Belangrijk is dat er op deze post geen andere kosten worden gerubriceerd.
In het SBR-wonen portaal is het (nog) niet mogelijk om voor verzending de gegevens voor de Aedes-benchmark te laten accorderen en te verzenden door de directeur-bestuurder. Uiteraard kan de directeur-bestuurder het wel controleren met een eigen account of door mee te kijken met de collega die de gegevens heeft ingevuld.