Woningen die in het verleden onder voorwaarden uit bestaande voorraad zijn verkocht en toen, naar de huidige inzichten (wetgeving per 1 juli 2015), geclassificeerd werden als DAEB, kunnen weer als DAEB worden opgenomen. Nieuwbouw koopwoningen onder voorwaarden en verkochte woningen onder voorwaarden met een niet-DAEB-classificatie dienen in principe, naar de huidige inzichten, onder niet-DAEB te worden opgenomen.


Bij VoV zien wij vier verschillende situaties die wellicht toch anders gerapporteerd moeten worden. Daarbij gaat het vooral om het reguliere 2.1-overzicht (niet zo zeer detail).


1. De initiële verkoop vanuit de verhuur in koopgarant wordt in blok 2.1 C (individuele verkoop) gerapporteerd, inclusief kasstromen en waarde-effecten, na aftrek van het kortingspercentage.


2. Als een koopgarantwoning teruggekocht wordt, en weer verhuur genomen, dan wordt deze als aankoop (2.1 B) gerapporteerd.


3. Terugkoop en direct doorverkopen in koopgarant wordt niet gerapporteerd in 2.1.


4. Als een VHE na terugkoop in de reguliere verkoop gaat, dan wordt deze ook niet gerapporteerd (de verkoop is eerder immers al gerapporteerd, en er is ook geen sprake van marktwaarde- en beleidswaarde-effecten).